Weer hoorde ik het geluid van de donder. En weer begon ik zachtjes te mopperen op mezelf. Ik dacht terug aan wat ik zojuist had gezegd en realiseerde me dat sommige dingen makkelijker gezegd dan gedaan zijn.
Tijdens mijn eerste training in creatief denken -al weer vele jaren geleden- leerde ik dat het belangrijk is om je oordeel uit te stellen om tot nieuwigheid te komen. Oordeel stelt grenzen. Het is beperkt en beperkend. Dat is goed als je aan het verkeer deelneemt. Maar als je iets nieuws wilt bedenken dan werkt een oordeel als een killer. Niets is makkelijker om een ideetje om zeep te helpen dan met ons eerste oordeel. Tijdens de opleiding leerde ik ook dat je je oordeel kunt uitstellen door bijvoorbeeld te stoppen met het gebruiken van de woorden ‘ja, maar’ als reactie op een idee. Nou, dat leek me vrij eenvoudig. Jou ook?
Misschien is het goed om dan eens bij jezelf na te gaan hoe vaak je ‘ja, maar’ gebruikt. Of om het aan iemand in je omgeving te vragen. ‘Ja, maar’ bleek mijn emotionele opstart. Twee woorden waarvan ik dacht dat ik op een elegante -beter gezegd bescheiden- manier mijn reactie kon inleiden. Tot ik leerde wat dat doet met de opties die anderen naar voren brengen. Toen wist ik dat het helemaal geen elegante manier was. Ik maakte van mijn reactie een echte ‘idea killer’.
Omdat ‘ja, maar’ al jaren mijn emotionele opstart was, bleek het helemaal niet eenvoudig om daar mee te stoppen. Gelukkig was daar collega Branko Broekman met hulp. Hij ontwikkelde een ‘app’ die iedere keer een dondergeluid gaf bij het horen van ‘ja, maar’. Geen echte app in de App Store. Wel een superhandig middel om mij bewust te maken van mijn woordkeuze. En gelukkig stond de ‘app’ ook wel eens uit.
Je houding veranderen in je eentje is vaak lastig. Vraag iemand uit je omgeving om je daarbij te helpen. Dat maakt het niet alleen makkelijker, ook leuker. Branko en ik lachen nog vaak om het geluid van de donder. En soms, heel soms, gaat de ‘app’ weer even aan. Omdat er idea killers op de loer liggen.
Andere manieren die je kunt proberen om weg te blijven van idea killers? Probeer eens:
- je mond dicht te houden
- je af te sluiten
- iets even te laten liggen
- voort te bouwen op
- open te staan voor
- de win/win te zoeken
- verduidelijkende ‘waarom’-vragen te stellen
- focus te houden op mogelijkheden en oplossingen
- de rol te nemen van actieve meedenkpartner
- in kansen te denken
- een positieve houding aan te nemen
- meerdere opties te creëren
- energie op te zoeken
- je intuïtie te volgen
- een andere bril op te zetten
- je in de ander te verplaatsen
- de denkhoeden van De Bono op te zetten
- ………….
– Conny van der Wouw, trainer bij de School of Creative Thinking