COCD box vol ideeen - School of Creative Thinking

Blauwe, rode en gele ideeën

Blauwe ideeën zijn conventionele en realiseerbare ideeën. Blauwe ideeën zijn makkelijk door te voeren, er zijn al voorbeelden beschikbaar, ze hebben veel draagvlak en weinig risico. Ze kunnen gerealiseerd worden met weinig inspanning.

Rode ideeën zijn originele en realiseerbare ideeën. Rode ideeën zijn patroondoorbrekende en opwindende ideeën. Ze onderscheiden zich en geven energie. Rode ideeën zijn de doorbraakideeën, de innovatieve ideeën.

Gele ideeën zijn originele en (nog) niet realiseerbare ideeën. Het zijn de toekomstideeën en de rode ideeën van morgen. Ze zijn visiebepalend en richtinggevend. Gele ideeën zijn uitdagingen en dromen. 

Wat maakt deze techniek bijzonder?

Consistentie
Met een gemeenschappelijk proces en een gemeenschappelijke taal toegewezen aan het sorteren van ideeën begrijpt iedereen de keuze.

Democratie
Iedereen heeft een stem in de keuzes van ideeën en deze keuzes beïnvloeden uiteindelijk de aanbevelingen van de groep voor definitieve keuzes.

Eenvoud
Het proces vereist drie gekleurde stippen of markeringen (blauw, rood en geel).

Efficiëntie
Ideeënkeuzes en steun voor deze keuzes worden gemaakt zonder tijdrovend debat. Het gehele selectieproces kan in ongeveer 30 minuten worden voltooid.

Variëteit
Ideeën worden in drie soorten gesorteerd en uit deze sortering komen echte kant-en-klare ideeën naar voren die makkelijker te prioriteren zijn. 

COCD-box®-Now-Wow-How-School of Creative Thinking

Hoe ga je te werk?

  1. Nummer alle ideeën die je hebt gegenereerd. Voeg alleen ideeën samen die -woord voor woord- identiek zijn. Zorg er vooral voor dat je de verschillen in details behoudt. Controleer dit bij twijfel met de deelnemer die het idee heeft ingebracht.
  2. Bepaal hoeveel blauwe, rode en gele stickers iedere deelnemer krijgt. Vuistregel voor het bepalen van het aantal stickers: Elk idee kan in potentie een sticker ontvangen. Je deelt dus minstens net zoveel stickers uit als het aantal ideeën dat is gegenereerd. Om het aantal stickers per deelnemer uit te rekenen houd je de volgende berekening aan: aantal stickers ongeacht kleur = totaal aantal ideeën delen door het aantal deelnemers. Verdeel het aantal stickers gelijkelijk over blauw, rood en geel.
  3. Iedere deelnemer selecteert individueel en in stilte zijn/haar blauwe, rode en gele ideeën. Probeer te vermijden dat de deelnemers zien of horen wat de anderen kiezen. Dat kan leiden tot conformisme in de selectie.
  4. Iedere deelnemer noteert voor zichzelf de nummers van de geselecteerde ideeën, ingedeeld per categorie. Laat vervolgens deelnemers de nummers van hun keuze kopiëren op de -juiste kleur- stickers.
  5. Zodra iedereen klaar is met het selecteren van ideeën, worden de gekleurde stickers bij de corresponderende ideeën geplakt.
  6. Hang de ideeën met de meeste stickers in een COCD-box® (in een groot formaat). De ideeën worden ingedeeld in de box op basis van de meerderheid van de kleur sticker. Bijvoorbeeld: Twee gele stickers en 1 blauwe, het idee wordt geel. Begin met de ideeën die drie of meer stickers hebben. Daarna, indien nodig, de ideeën met twee stickers. 

Wil je de COCD-box® gaan gebruiken, op locatie of online? Vraag via onderstaand formulier om de beschrijving in pdf formaat of om een Mural template.

Je kunt ook meer informatie aanvragen voor het bestellen van een COCD-box® als poster op A0 of A1 formaat.

Meer informatie nodig?

Vul het formulier in voor meer informatie.
Of bel ons, ons telefoonnummer is
+31 643 720 840

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.