De COCD-box® is een selectiemethode om het grote aantal opties uit een divergentie terug te brengen naar een aantal dat je kunt overzien. Het is een manier om structuur, reliëf en kleur in de ideeënchaos aan te brengen.

De COCD-box® zorgt ervoor dat de doorbraakideeën en de toekomst-ideeën bij de convergentie niet over het hoofd gezien worden wegens té nieuw of té vooruitstrevend. Deze tool verplicht de gebruiker om ook de gele en rode ideeën mee te nemen.

Blauwe ideeën zijn gewone en realiseerbare ideeën. Blauwe ideeën zijn makkelijk door te voeren, er zijn al voorbeelden beschikbaar, ze hebben veel draagvlak en weinig risico. Ze kunnen gerealiseerd worden met weinig inspanning. Rode ideeën zijn originele en realiseerbare ideeën.

Rode ideeën zijn patroondoorbrekende en opwindende ideeën. Ze onderscheiden zich en geven energie. Rode ideeën zijn de doorbraakideeën, de innovatieve ideeën.

Gele ideeën zijn originele en (nog) niet realiseerbare ideeën. Het zijn de toekomstideeën en de rode ideeën van morgen. Ze zijn visiebepalend en richtinggevend. Gele ideeën zijn uitdagingen en dromen.

Wil je weten hoe je de COCD-box® toepast?
Hier vind je de beschrijving van de techniek.