Terug naar overzicht

Van de bank in de keuken

School of Creative Thinking-Artikel-Van de bank in de keuken

De opleiding Basis Toegepaste Creativiteit heb ik in februari 2020 gedaan. Mijn plan: in alle rust de geleerde technieken oefenen en ondertussen goed nadenken wat ik er precies mee wil gaan doen qua bizz. Ondertussen had ik een parttime massagejob om een basis inkomen te hebben. Toen gebeurde er iets heel heftigs in mijn familie en kwam tante Corona ook nog eens de boel verstieren. Ik zat in dubbele shock apathisch op de bank. Nu ben ik gelukkig van nature wel creatief maar in m’n upje en in stress lag mijn creatie vermogen even goed stil. Ik staarde naar mijn map van de opleiding, mijn boek en af en toe belde ik jammerend Branko op. Haha, nee niet jammerend maar wel even sparren. Om mijzelf hieruit te halen ben ik een Joy Facebookgroep gestart. Een groep waar ik grappige blogs en filmpjes post en waar ik mensen aanspoor hetzelfde te doen. Ik had hier zoveel lol aan, ik ontspande en ik kon weer creatief denken, zodat ik een nieuw project ben gestart. Niet meteen de grotere bizz die ik wil, maar een eerste stap.

Joy Calling
Mijn dienst heet Joy Calling. In een sessie geef ik iemand een moodboost, nieuwe inzichten en een oplossing voor een issuetje en/of iemand komt weer in actie. Ik maak een combi van wat ik in de afgelopen jaren heb geleerd en wat ik tof vind. Dat zijn humortechnieken, NLP en Clean Questions, Growth Mindset Inspiratie en natuurlijk de creatief denken technieken die ik van ome Branko bij de School of Creative Thinking heb geleerd. Ook heb ik een Speciale Joy Call: Zzper I dare u.

Ik heb mijn grote kleine vriendin Jessica aan de telefoon. Zij zit ook even apathisch op de bank. Ook haar vast dagelijkse werk als cateraar bij een groot bedrijf was on hold door de pandemie. Ze heeft een eigen cateringbedrijf, veel ideeën, ook wel een tikkie onzeker en kon even de eerste stap niet maken. Het blijft maar malen in die keukenixer van der. Nu zou ik kunnen gaan coachen op die onzekerheid maar daar heb ik helegaar geen zin an. Zij ook niet.

Wat Marilyn kan, kan Jessica ook
Wat ik heb gedaan is een mini creatief proces. Jessica haar hulpvraag was ook niet een groter innovatie vraagstuk maar “hoe ga ik nu een eerste stap maken naar een nieuw plan.” Ze had gelukkig al van alles in haar hoofd. Nu nog even fine tunen en dan kiezen en hup. Het mini proces houdt in dat we een aantal divergerende oefeningen hebben gedaan zoals snel associëren, de bloem, de superheld en inverted thinking (ook om de beren op de weg te killen).
Haar superheldin is Marilyn Monroe en die meid heeft ook meegeholpen in het enthousiasme om weer lekker de keuken in te gaan. Ook een mooie inzicht: when u spot it u got it. Alles wat zij tof vindt aan Marilyn zit ook in haar zelf. Dus wat Marilyn kan, kan Jessica ook. En Madonna ook! Nah! Omdat we maar met zn 2en waren heb ik als begeleider wel meegedaan, verzonnen en uitgekraamd. Wel zo leuk vind ik. Het lijkt me in een groter creatief proces nog best een kunst om m’n snavel te houden en alleen maar te begeleiden. Nu was ik ook lekker de wilde gans. Ik zeg win win. ? Binnen twee uur hebben we een concreet plan gesmeed, de eerste stap is gemakkelijk te zetten. We hebben dan ook voor een idee met een blauwe sticker gekozen. Jessica is superblij, heeft er zin in en er rollen alweer allemaal leuke dingen uit haar Magimixer om te doen. Ze is meteen een filmpje gaan maken voor instagram en de keuken in gedoken. Wat ik tof vind om te zien is dat zo een proces met iemand aangaan punt 1 een plan dus een resultaat oplevert. En punt 2 die onzekerheid en de beren waren zonder coaching, zonder het echt onder het tapijt te schuiven naar de achtergrond verdwenen. Ik denk dat veel meer vraagstukken en eerste en grotere stappen zetten met een creatieproces snel, positief voor elkaar gekregen kunnen worden.

Er is geen falen, er is alleen feedback
Ok, ik heb haar wel bedreigd met een klap met de deegroller als ze niet op zou houden met denken dat ze maar drie bestellingen heeft. En heb ik haar een NLP vooronderstelling geleerd: er is geen falen, er is alleen feedback. Dus ja, als je maar drie bestellingen hebt, heb je niet gefaald maar kun je leren van de feedback om dan aan de knoppen te draaien voor een volgende keer meer bestellingen. Nu is de grote grap dat Jessica wel 50 bestellingen had en wel dubbel zoveel stressvlekken in haar nek. Het was lekker druk om de heerlijke Paaslunch op tijd af en bezorgd te krijgen. We zijn alle twee nog steeds erg blij met onze creatie sessie.

 

Mirjam van Starrenburg

* Dit is het laatste deel van twee artikelen waarin Mirjam, deelnemer aan de opleiding Basis Toegepaste Creativiteit in februari 2020, deelt hoe ze in de praktijk toepast wat zij heeft geleerd. De opleiding heette toen Applied Fundamentals.