Terug naar overzicht

Voor structuurdenkers en stuiterballen

School of Creatieve Thinking - Artikel - Voor structuurdenkers en stuiterballen

Hoe maak je een boekbespreking over een werk met een waterval aan ideeën, opdrachten, tips, spelletjes, persoonlijkheidstestjes, soundtracks, challenges en beeldexplosies? Via een avontuurlijke slingerweg, zou Vincent Mirck zeggen. De ondertitel van zijn gloednieuwe boek Speelskills is niet voor niets ‘Jouw kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven’.
Ik zal het meteen maar eerlijk bekennen: dit boek bracht me in verwarring. Het gaat over creativiteit, maar op welk terrein? Gaat het over baanbrekende innovaties, verbeteringen op het werk of over liedjes en inventieve woordgrapjes? Draait het om een gestructureerde aanpak, zoals de vijf speelskills suggereren?

Pietje Precies
Of is het vooral de bedoeling dat de lezer regelmatig uit zijn comfortzone gerammeld wordt? Vincent zet lezers namelijk regelmatig op het verkeerde been. Zo presenteert hij een lijst met vijf punten, waarin nr. 4 ontbreekt. Heeft Pietje Precies het wel opgemerkt?
En dan schrijft Vincent ook nog in zijn inleiding dat zijn boek bedoeld is om ‘iedereen’ te helpen hun creativiteit ‘wakker te schudden’ of te versterken, zowel in hun werk als in het dagelijks leven. Een ambitieuze doelstelling, die dwars tegen de wetten voor boekmarketing ingaat. Want uitgevers denken dat boeken over creativiteit niet gelezen worden door zowel structuurfanaten als speelse losbollen.

Gedreven grazer
Speelskills is een zelfhulpboek met een schat aan informatie, tips en voorbeelden. Allereerst valt de brede research op. Vincent Mirck presenteert de resultaten van een eigen enquête, interviewde bekende creatievelingen als André van Duin en bestudeerde wetenschappelijke literatuur. Dit is het indrukwekkende werk van een gedreven grazer.
Maar hij gaat nog veel verder, want hij geeft ook de vrije ruimte aan zijn eigen skills als woord- en beeldkunstenaar. Als muziekfanaat serveert hij een prachtige lofzang op Doe Maar en brengt een ode aan Drs. P., afgetopt met originele tips voor films en muziek.

Geeltjeshaat te lijf
Werkvormen krijgen eveneens veel aandacht. Zo leeft hij mee met de ‘geeltjeshaat’ die brainstormsessies een slechte naam bezorgd hebben. Die vorm is volgens hem zo gewoontjes geworden dat er weinig originele prikkels meer van uitgaan.
Als alternatief presenteert hij de ideeënregen, waar de ideeën veel losser mogen blijven stromen. Een grappig detail op de cover: de digitale productcode is voorzien van een regenwolkje.
De speelskills heeft hij gevangen in een eigen formule, het FFKSS-model. De letters staan voor fantasie, flexibiliteit, kritiek, samenwerking en structuur. Als je deze facetten onder de knie krijgt, kun je je creativiteit volledig benutten. Niet alleen de fantasievolle persoon maar ook de structuurdenker krijgt in dit model een vanzelfsprekende rol.

Wilde achtbaan
Speelskills is een vrolijkmakend, ideeënrijk én ontregelend boek, gemaakt door een creatieve stuiterbal. De boektitel is naar mijn smaak te beperkt, want het gaat over veel meer dan speelskills. Het boek opent de weg naar een rijk creatief leven, waarin ook nog plaats is voor het werken met kaders, SMART-doelen en kritisch denken.
Dat alles is gevat in een bonte vormgeving vol grapjes met lettertypes, puzzels en illustraties. Kortom, het is een wilde achtbaan, waarin zowel de vormgever als de schrijver waarschijnlijk de grootste lol hebben gehad. Het speelplezier spat ervan af.

Hand in hand
Tegelijkertijd maakt Vincent duidelijk dat creativiteit niet alleen het bedenken van een reeks gekke ideeën is. Als creatieveling kom je verder als je binnen heldere kaders opereert, speelsheid toelaat en de handen ineenslaat. Pietje Precies en Pietje Bell hebben elkaar nodig, want structuur en verbeelding gaan hand in hand.
Het is spelen binnen én buiten de gebaande paden, voor structuurdenkers én speelbeesten. Maar toch even een waarschuwing voor alle Pietjes Precies, die nieuwsgierig zijn geworden naar dit boek. Als je plaatsneemt in deze mindblowing rollercoaster, trek dan in ieder geval de beveiligingsriemen goed vast.

 

Sigrid van Iersel
Sigrid is schrijver van diverse boeken over creatief denken en storytelling, waaronder Lenig Denken en Jongleren met Vermicelli.

 

*Het boek Speelskills, Jouw kronkelpad naar creatiever denken, werken en leven is geschreven door Vincent Mirck. Uitgave in eigen beheer, 2021. Het boek is verkrijgbaar via Boekenbestellen. Vincent is freelance tekstschrijver, trainer, coach en spreker op de vlakken communicatie en creativiteit. Dat werk combineert hij met een vaste baan bij VodafoneZiggo als corporate communicatiespecialist. Hij volgde de opleiding Verdieping Toegepaste Creativiteit (voorheen Applied Creativity Advanced Program) bij de School of Creative Thinking.